Składniki:
0,5 kg miąższu z upieczonej dyni
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
0,5 l bulionu
Przyprawy:
sól
pieprz
imbir
papryka słodka
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Dynie pieczemy w 200 stopniach przez około 20-30 minut.
Najlepiej przez włożeniem do piekarnika nakłóć dynie wykałaczką.
1. Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie.
2. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek.
3. Między czasie kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy kilka minut, aż ziemniaki się delikatnie zarumienią.
4. Pokrojoną dynia wraz z przyprawami wsypujemy do reszty. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
5. Następnie dolewamy wcześniej przygotowany bulion.
6. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie
7. Po delikatnym wystudzeniu, blendujemy do powstania gładkiego kremu.
8. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki lub kostkę kiełbaski chorizo.
Smacznego !
Dynię lubię pod każdą postacią. Ale najbardziej chyba zrobioną na mleku.
OdpowiedzUsuńOoo, chcialabym spróbować. Kiedyś nie lubiłam dynii, ale teraz już tak ;D
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. I jeszcze z dodatkiem imbiru, super :)
OdpowiedzUsuń