1111

czwartek, 30 lipca 2020

Pasztet z cukinii i kurczaka



Składniki :

- 1 cukinia lub dwie małe
- 1 cebula
- 3 jajka 
- pęczek posiekanej pietruszki
- 100 g filet z kurczaka
- 100 g kasza manna
- przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra)
opcjonalnie ser żółty u mnie parmezan

Sposób przygotowania


1. Zetrzeć na tarce bądź pokroić drobno cukinie (ja tak zrobiłam) następnie posypać solą aby pojawił si się sok. Po kilku minutach odsączyć powstały płyn do powstania w miarę suchej masy.
2. Następnie dodać pokrojoną cebulę, kurczaka, jajka, posiekane zioła wraz z przyprawami.
3. Wszystko wymieszać na jednolitą masę
4. Wyłożyć wszystko do wcześniej przygotowanej foremki.
5. Piec około 50 mim w temperaturze 180 stopni. 
6. Po upłynięciu 35 min dodać ser.
7. Warto monitorować kolor pasztetu, następnie wystudzić i gotowe.





Taki pasztet można jeść sam bądź skomponować z ulubionymi warzywami oraz pieczywem w formie kanapki. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, przekąskę czy kolację.

Życzę smacznego i dawajcie znać kto się skusił na mega prosty i szybki przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz