1111

poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Quiche z pieczarkami i szpinakiem

 



Składniki: 

Kruche ciasto 

- 150 g zimnego masła
- 220 g mąki żytniej
- 1 jajko
- szczypta soli 

Farsz

- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pieczarek
- 40 g sera żółtego
- 3 jaja
- 200 g śmietany 18% lub 12% 
- 300 g szpinaku może być mrożony

Sposób przygotowania 

1. Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę oraz sól. Zagniatamy ciasto aby powstała konsystencja kruszonki, następnie dodajemy jajko. Wszystkie składniki gnieciemy do powstania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 20-30 minut. 

2. Pokrojony drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwię, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem dusimy oraz dodajemy ulubione przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka). Tak samo postępujemy ze szpinakiem. W oddzielnej miseczce ubijamy delikatnie jajka, dodajemy śmietanę ulubione przyprawy, starty ser oraz przygotowaną masę przygotowaną ze szpinaku.

3. Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy foremkę do tarty, podpiekamy w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wykładamy farsz pieczarkowy i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. 







3 komentarze: