Składniki:
Kruche ciasto
- 150 g zimnego masła
- 220 g mąki żytniej
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pieczarek
- 40 g sera żółtego
- 3 jaja
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 300 g szpinaku może być mrożony
- 500 g pieczarek
- 40 g sera żółtego
- 3 jaja
- 200 g śmietany 18% lub 12%
- 300 g szpinaku może być mrożony
Sposób przygotowania
1. Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę oraz sól. Zagniatamy ciasto aby powstała konsystencja kruszonki, następnie dodajemy jajko. Wszystkie składniki gnieciemy do powstania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 20-30 minut.
2. Pokrojony drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwię, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem dusimy oraz dodajemy ulubione przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka). Tak samo postępujemy ze szpinakiem. W oddzielnej miseczce ubijamy delikatnie jajka, dodajemy śmietanę ulubione przyprawy, starty ser oraz przygotowaną masę przygotowaną ze szpinaku.
3. Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy foremkę do tarty, podpiekamy w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wykładamy farsz pieczarkowy i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Muuuszę spróbować bo uwielbiam i pieczarki i szpinak
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :D
UsuńCzasem robię Quiche. Bardzo lubimy!
OdpowiedzUsuń